Julebrev 2017


Kjære alle støttespillere og Aktiv mot kreft-venner!


Vi nærmer oss slutten på nok et år, og som vanlig oppsummerer vi og deler litt av alt som har skjedd i vår etter hvert tradisjonelle julehilsen til dere. 

Og hvilket år det har vært! 

Vi feiret Aktiv mot krefts 10 års dag med å lage AKTIVdag i 10 Høyt & Lavt klatreparker. Vi bød på fri inngang og gledet oss over at vi klarte å aktivisere bortimot 5000 mennesker, både unge og gamle denne dagen. Et noe vågalt prosjekt, å feire på 10 forskjellige steder i landet, når vi kun er 4,6 ansatte! Men med god hjelp fra alle styremedlemmer og mange flinke frivillige var vi godt representert alle steder. Ordførere tilknyttet de aktuelle parkene bistod under den offisielle åpningen og i Bergen stod selveste Statsminister Erna Solberg for åpningen av AKTIVdagen. En stor takk til Miljødirektoratet som støttet arrangementet økonomisk og til Høyt & Lavt for godt samarbeid og gjennomføring.

Ikke nok med det, vi har rett og slett innført en ny dag i kalenderen: 
23 september = AKTIVdagen. Fra og med 2019 vil den være markert i Almanakkforlagets kalendere og vi vil fortsette å markere denne dagen med aktivitet.

Det har vært mye annet å glede seg over i 2017 også, blant annet disse høydepunktene.

 • Pusterommet på Drammen sykehus åpnet 11. januar.
 • Pusterommet på Kristiansund sykehus åpnet 15. februar.
 • Pusterommet i skogen ved Rikshospitalet ble utvidet med to nye apparater.
 • Pusterommet på sjøen ble høytidelig døpt 6. juni og vant bronsemedalje i sin klasse i Færder’n noen dager senere.
 • AKTIVdagen ble gjennomført for første gang 23. september i 10 Høyt & Lavt klatreparker. 
 • Pusterommet på Stavanger Universitetssykehus åpnet 3. oktober.
Vi har dermed kommet enda et stykke videre i målet vårt om å etablere Pusterom på alle kreftsykehus i Norge. Nå har vi åpnet 16. En stor takk går til Gjensidigestiftelsen for gode bidrag til alle Pusterom.

 • Nye AKTIVinstruktører uteksamineres fra Norges Idrettshøgskole i disse dager, slik at vi nå nærmer oss 350 AKTIV instruktører i Norge. Studiet som er et samarbeid mellom Norges idrettshøgskole, Oslo universitetssykehus og Aktiv mot kreft bidrar til at kreftpasienter kan få fysisk aktivitet under kyndig veiledning i nærheten av sitt hjemsted etter endt behandling. 
Målet vårt er at alle steder som tilbyr fysisk aktivitet skal ha en AKTIV instruktør!

 • Aktiv mot kreft har, sammen med vår amerikanske stiftelse AKTIV Against Cancer, et betydelig samarbeid innen «Exercise Oncology» med Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) i New York. Tormod Skogstad Nilsen, som blant annet er emneansvarlig for AKTIVinstruktørstudiet, ble første norske forsker som reiste til New York for å forske sammen med Dr. Lee Jones og hans stab. Tusen takk til Kavlifondet som muliggjør denne utvekslingen og bidrar til viktig forskning på trening og kreft.
 • AKTIV Against Cancer er nå synlig samarbeidspartner til MSKCC i deres treningslab på Manhattan og vi venter på spennende resultater av denne forskningen i årene som kommer. Stikkord er hvilken effekt hva slags fysisk aktivitet har på hvilke typer/undergrupper av kreft – i både behandlings- og rehabiliteringsfasen. Vårt mål er at denne forskningen skal bidra til å få fysisk aktivitet (Pusterommene) inn som en standard del av pasientbehandlingen på norske sykehus.
 • I USA arrangerte vi i august en Tennis ProAm med selveste James Blake (tidligere ATP top 10) på Grand Central Station, og i november delte vi ut the AKTIV Against Cancer Award for tredje gang - til Familien Rudin. Familien Rudin er velkjent i New York for sin innsats innen sport og veldedighet. AKTIV Against Cancer drives av en liten stab i New York som jobber iherdig med nye aktiviteter og samarbeidspartnere med samme mål for øyet: å få trening inn som del av kreftbehandlingen i USA. 
 • I Etiopia nådde vi i 2017 to store milepæler:
  • i sommer ble de første 8 kreftsykepleierne uteksaminert
  • rett før jul fikk landet sine første fem egenutdannete onkologer – deriblant landets første kvinnelige onkolog! 
Det er Oslo universitetssykehus og Høyskolen i Oslo og Akershus som har initiativet og det faglige ansvaret for utdanningen i samarbeid med Black Lion Hospital i Addis Ababa.  
Etiopia er nå i en rivende utvikling på kreftområdet med bygging av nye sykehus i hele landet som vil få sine egne kreftavdelinger. Når vi vet at Etiopia snart har 110 mill. innbyggere og før årets uteksamineringer kun hadde tre kreftleger og ingen kreftsykepleiere er vi ydmyke og stolte av å kunne bidra med så mye som 12,7 mill. over 7 år. Det er viktig for oss å presisere at midlene brukt i USA og Etiopia er øremerket i vår avtale med adidas.

 • 20 Fadderbedrifter er i full aktivitet og trener inn gode bidrag til våre formål. Siste tilskudd i Fadderbedriftsfamilien er Bulk Infrastructure.
 • Mange arrangører har valgt oss som veldedig samarbeidspartner. Tusen takk til dere alle, store som små. Dere er viktige for oss.
 • Sammen med Kombinertlandslaget og deres sponsorer hadde vi et flott samarbeid der barn på Rikshospitalet var med å designe guttas VM-dresser. Dressene ble kjempefine og fikk mye oppmerksomhet under VM og resten av sesongen.
 • På kontoret er vi nå 4,6 ansatte. I året som har gått har Mona Mikaelsen vikariert for Kristin Størmer Steira som har vært i barselpermisjon. Kristin flytter til Lillehammer og kommer derfor ikke tilbake etter endt permisjon, mens Mona går tilbake til ny spennende jobb innen IT. Vi rekrutterer derfor i disse dager en ny medarbeider og takker Kristin og Mona for høyt aktivitetsnivå og strålende innsats.  
Dette ble en kort oppsummering av de viktigste hendelsene i året som har gått, hvor vi stadig kommer nærmere vår målsetning om å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen – i inn- og utland!
Vi må innrømme at vi syntes det var veldig stas at Statsminister Erna Solberg bidro under den offisielle åpningen av AKTIVdagen i Bergen. Vi ble ikke mindre begeistret da vi fikk et hyggelig takkebrev hvor hun på en flott måte formidler viktigheten og kjernen av det vi jobber for. Se selv: 
Til slutt en stor takk til vårt styre som er ledet av Birger Magnus og tusen takk til dere alle; fadderbedrifter, spesielle samarbeidspartnere, givere, Team AKTIV mot kreft-deltakere, frivillige, ambassadører, leverandører, Pusterommene, AKTIVinstruktører, treningssentre og alle dere andre som bidrar og støtter. Uten dere hadde ikke dette vært mulig!


Med ønske om en God Jul og et Godt Nyttår!


Vi gleder oss til 2018!